NUTRIȚIA




În timpul antrenamentelor sigur ai simţit şi tu cum respiraţia devine din ce în ce mai greoaie, inima bate cu un ritm mai alert şi ai început să transpiri abundent. Astea nu sunt doar semnele unui antrenament reuşit, ci sunt şi nişte factori fiziologici vitali care îţi menţin corpul într-o stare de homeostază. Cu alte cuvinte, în ciuda schimbărilor externe, cum ar fi exerciţiile fizice, mediul intern încearcă să rămână mereu în echilibru.

Activităţile fizice afectează atât temperatura corpului, cât şi nivelul de oxigen şi cel de zahăr din sânge, dar şi nivelul de hidratare. Toate aceste elemente sunt necesare pentru supravieţuire, iar corpul foloseşte un sistem de feedback automat pentru a păstra temperatura normală și un grad normal de hidratare, astfel încât să poți continua să faci exercițiile. Tocmai de aceea este foarte important ca la finalul antrenamentului să te hrăneşti corect şi să te hidratezi pentru a-ţi ajuta organismul să mențină starea de funcționare.

Este bine cunoscut faptul că organismul are nevoie de apă pentru a menține temperatura normală și volumul sângelui, iar transpirația poate provoca deshidratarea. Acest lucru duce automat la scăderea volumului de sânge, ceea ce poate opri fluxul sanguin către piele și te poate face să te supraîncălzești. În consecință, vei avea o rezistență musculară redusă și va exista un risc crescut de accidentare.

Un alt aspect care trebuie luat în calcul este acela că organismul descompune carbohidrații în glucoză pentru a satisface nevoile imediate de energie şi stochează glucoza suplimentară sub formă de glicogen în ficat și în celulele musculare. Când nivelul glicemiei scade în timpul exercițiului fizic, poţi simți slăbiciune și amețeli, așa că te vei baza pe depozitele de glicogen pentru a-ţi crește nivelul glicemiei.

Îţi poţi maximiza depozitele de glicogen având o dietă bogată în carbohidrați, care reprezintă aproximativ 50-60% din aportul total de calorii dintr-o zi. De asemenea, ţine cont de recomandarea specialiştilor şi ia o gustare după antrenamentele de o intensitate crescută, care să conţină carbohidrați ușor de digerat și proteine. Aceasta ar putea fi un iaurt cu fructe sau un pahar de lapte cu ciocolată.

Referinţe:

  1. https://www.livestrong.com/article/480961-the-effect-of-exercise-on-homeostasis/
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Homeostasis
  3. https://www.livestrong.com/article/369714-how-does-the-body-maintain-homeostasis-in-response-to-exercise/