De ce ne agităm să asigurăm aportul de proteine?

Corpul nostru percepe exercițiile fizice intense ca pe un stres la care trebuie să reacționeze. Noi îl putem sprijini să se refacă și să își crească rezistența asigurându-i nivelurile necesare de:

CUM
FACEM
ASTA?

Printr-o gustare sănătoasă în primele
15-30 de minute de după efort și cu o masă
de refacere după cel mult 1-2 ore.

AFLĂ MAI MULTE

Când începem să facem sport, ne punem câteva probleme noi. Ne putem surprinde cu întrebări precum Cu cât ar trebui să îmi cresc necesarul zilnic de proteine?. Sau Cum să îmi asigur porția optimă de proteine fără un câștig suplimentar semnificativ de calorii? Ori poate ne apare în minte întrebarea Ce surse de proteine sunt suficient de gustoase încât să fie o bucurie să le iau, nu doar o necesitate?. Poate nu formulat chiar așa științific, dar cu aceeași idee 😊.

Documentarea despre nutriție e un proces prin care trecem cu toții atunci când facem trecerea de la un stil de viață sedentar la unul mai activ. Pentru că noi, oamenii din echipa Albalact, am fost deja acolo, am căutat propriile răspunsuri și am identificat inclusiv unde putem ajuta.

Din nevoile identificate de noi am creat produsele ZUZU FIT în forma actuală, pe care o considerăm optimă pentru gustarea de după antrenament. Pentru că asigură multe proteine cu puține calorii și cu un gust bun. Și vin într-o formă practică, ușor de luat după orice antrenament. Dar destul despre noi 😊 Deocamdată.

Ce se întâmplă după ce facem sport?

Când depunem efort fizic, mușchii încep să fie parțial privați de glicogen, iar unele dintre proteinele care îi formează se rup. Sună dur, dar e ceva normal. După antrenament, corpul nostru încearcă să își restabilească nivelul optim de glicogen și să refacă proteinele afectate. Nutrienții potriviți sunt cei care ne ajută să grăbim acest proces de revenire. Iar pentru asta proteinele și carbohidrații sunt esențiali.

Pe scurt, dacă vrem să acumulăm masa musculară, corpul nostru trebuie să primească mai multe proteine decât distruge. Dacă facem sport și nu înlocuim proteinele rupte, corpul nu are puterea să le refacă. E ca și cum l-am priva de combustibil, dar am vrea să rupă.

De câte proteine avem nevoie?

Proteinele sunt printre cei mai importanți nutrienți, mai ales când începem să facem sport. Dacă un om sedentar are nevoie, în medie, de 0.8 grame de proteine/kilogram, când depunem efort fizic, necesarul zilnic crește. Cu cât? Asta depinde de mai mulți factori – gen, vârstă, tip de efort fizic depus etc. Și de specialistul întrebat, că nu se pun mereu de acord. Însă recomandarea comună este de 1.6 – 2.2 grame de proteine/kg din greutatea corporală a fiecăruia. Sau de vreo de 20-40 de grame de proteine după antrenament.

Pentru un calcul personalizat, folosește calculatorul de proteine de aici.

Cum obținem proteinele necesare?

Proteinele se găsesc în alimente de origine animală, dar se pot lua și din surse vegetale. Printre alimentele cu cele mai mari cantități de proteine raportate la gramaj sunt carnea, ouăle, lactatele, respectiv lintea, năutul, spirulina, quinoa. Și Zuzu Fit – lapte, băutură proteică sau baton. Produse pe care le-am creat luând în calcul și numărul de calorii, nu doar cel de proteine.

Pentru mai multe recomandări, intră în secțiunea CUM SĂ FII FIT.