COOL DOWN




Perioada de „Cool Down” sau perioada „de răcire” este una esenţială la final de antrenament. Atunci când termini o activitate fizică intensă, inima ta încă bate mai repede decât în mod normal, temperatura corpului este mai mare și vasele de sânge sunt dilatate. Dacă, în contextul acesta, te oprești brusc din efort, corpul tău s-ar putea să îşi ceară drepturile: pot apărea stări de rău sau chiar de leşin. Tocmai de aceea perioade de răcire de după activitatea fizică permite o scădere treptată a pulsului şi ieşirea controlată din starea de efort.

Chiar dacă majoritatea dintre noi ducem o viaţă aglomerată, iar cele câteva zeci de minute de sport sunt introduse cu greu în program, acest lucru nu este o scuză pentru a nu finaliza antrenamentul corespunzător. Deşi tentaţia de a sări peste perioada de răcire este una foarte mare şi, din păcate, destul de comună, recomandarea specialiştilor este să se acorde o atenţie sporită acestui aspect.

De ce este bine să dedicăm o perioadă scurtă de timp întinderilor (5-10 minute)? Deoarece vom ajuta muşchii şi articulaţiile să fie pregătite pentru următoarea sesiune de exerciţii. De asemenea, stretching-ul ajută la îndepărtarea produselor reziduale (cum ar fi acidul lactic) care se pot acumula în timpul unei activități sportive, ceea ce te va salva de crampe musculare și rigiditate.

Mai mult, în timpul perioadei de recuperarea vei avea oportunitatea de a analiza cum a decurs antrenamentul şi te vei putea bucura de realizările tale. Acest lucru va duce la un sentiment de relaxare și bunăstare.

Dacă, spre exemplu, antrenamentul tău presupune alergare, recomandarea ar fi să faci o plimbare rapidă timp de 2-3 minute, apoi să îţi micşorezi treptat ritmul. La sfârșitul plimbării, fă câteva întinderi în picioare, apoi treci la câteva întinderi în şezut pentru a îmbunătăți flexibilitatea întregului corp și a ajunge la o stare de relaxare. Dacă, însă, antrenamentul tău a fost unul de forţă, perioada de răcire ar putea include întinderi totale ale corpului, însă acordă o atenţie sporită întinderii articulațiilor pe care tocmai le-ai lucrat.

Așadar, fă-i o favoare corpului tău şi ajută-l să iasă controlat din starea de efort. Fă-ţi timp pentru a termina corect antrenamentul şi pentru a efectua exerciţiile recomandate pentru răcire.

Referinţe:

  1. https://www.verywellfit.com/what-is-a-cool-down-3495457
  2. https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/3683/five-reasons-you-shouldn-t-skip-your-cool-down-after-exercise
  3. https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/fitness-basics/warm-up-cool-down